Kunst en architectuur

Harmonie en architectuur

Ruimten ontwerpen in dialoog met hun omgeving

Het succes van architectuur ligt in het vermogen van de architect om een perfecte harmonie te bereiken – tussen esthetiek, materiaal, interieur en exterieur. Duurzame structuren inspireren en voelen zich thuis in tijd en plaats. Om deze balans te beheersen, moet men in dialoog gaan met zowel de natuur als de fundamentele vormen. Wij zijn ons bewust van de verantwoordelijkheid die wij hebben. Daarom staat ware harmonie in design niet alleen in verband met de natuur, maar komt het haar tot in de eeuwigheid ten goede.

Een reactie op de natuur

Architectuur is in wezen een reactie op haar omgeving. Zich aanpassen aan de omgeving, vooral aan de natuur, betekent niet dat zij gecamoufleerd moet worden. Ze moet echter wel in harmonie zijn.

Frank Lloyd Wrights Fallingwater is een privéwoning in Pennsylvania die geprezen wordt als een perfect voorbeeld van “organische architectuur”. Terwijl het goed geïntegreerd is in het weelderige landschap, thuis in elk seizoen, is het ongelooflijk modern van vorm. Wright beïnvloedde een van de belangrijkste moderne architectuurbewegingen, de Bauhaus-school. Uit de principes van Bauhaus, waar vorm en functie elkaar opvolgden en waar de nadruk lag op het gebruik van materialen, ontstonden hedendaagse architecten die zich toelegden op rechttoe rechtaan structuren die voldeden aan het doel van de locatie. Evenwichtige verhoudingen en essentiële geometrieën kregen de voorkeur vanwege hun zuiverheid, opgaande in de natuur.

In de hedendaagse architectuur werden deze ideeën nog verder doorgevoerd. Hierbij denken we aan Mario Botta ’s Berg Oase in het Tschuggen Grand Hotel in Arosa, Zwitserland, dat uit de Alpen oprijst.

Berg Oase door Mario Botta in het Tschuggen Grand Hotel. Afbeelding van Tschuggen Grand Hotel.
Met respect voor de leefomgeving
Gebouw van Fondation Beyeler door Renzo Piano. Foto door Mark Niedermann.

Harmonie zoeken in de natuur betekent ook rekening houden met de invloed van de architectuur op haar natuurlijke omgeving. In de hedendaagse tijd vinden we voorbeelden van vroege duurzame ontwerpen in de jaren 1960 als een uitloper van de milieubeweging, en in de jaren 1970 als gevolg van de energiecrisis. In het begin van de jaren 2000 won het aan populariteit en aantrekkingskracht, dankzij het werk van invloedrijke namen als Norman Foster, Thom Mayne en Renzo Piano. Tegenwoordig is een groene, milieuvriendelijke aanpak de norm voor de meeste hedendaagse architecten, parallel met een groeiende wens bij de klanten die hen de opdracht geven.

De Duitse ontwerper Rolf Disch combineerde modernistische principes met zonne-energie voor het ontwerp van de Heliotrope in het zuidwesten van Duitsland, genoemd naar de plant die bloeit en beweegt in lijn met de zon. Ook in overeenstemming met de elementen zijn de concepten van Jeanne Gang van Studio Gang. Voor de Aqua Tower in Chicago heeft zij de gevel gebeeldhouwd om de harde wind die van Lake Michigan komt te laten afbuigen, zodat deze toren, een van de nieuwe kenmerkende wolkenkrabbers van de stad, niet wankelt onder de barre klimaatomstandigheden.

Voor deze architecten en ontwerpers moet het beste in design niet alleen worden geconstrueerd op de meest duurzame manier, maar ook respect voor de leefomgeving opwekken bij de mensen die er zich in en doorheen bewegen. Hierdoor kan men uiteindelijk genieten van het leven in harmonie, en thuis, met de natuur.

Beheersing van harmonie

Harmonie in architectuur en design is grondig bestudeerd en beheerst door Bauhaus – een beweging die geleid werd door de principes van harmonie – tussen vorm en functie, tussen het emotionele en het rationele, tussen kunst en wetenschap.

Geïnspireerd door Bauhaus, probeerde La Prairie de harmonie van de jeugd te beheersen, een harmonie die vergankelijk is. Deze wetenschappelijke zoektocht resulteerde in een doorbraak die zich concentreert op de huidligamenten - de verticale pijlers van de huid. De huidligamenten staan in direct verband met de belangrijkste elementen voor de harmonie van het gezicht en worden tot op heden niet behandeld door huidverzorging. Om deze jeugdige harmonie te bereiken, creëerde La Prairie een nieuw baanbrekend ingrediënt, Caviar Infinite: beheerst door vijfendertig jaar Caviar.

Caviar Infinite wordt exclusief gebruikt voor Skin Caviar Harmony L’Extrait, geformuleerd met microfluïdische technologie.

Het ontwerp van Skin Caviar Harmony L’Extrait volgt de principes van Bauhaus en is een dynamisch samenspel tussen vorm en functie. De kobaltblauwe glazen flacon bevat de meest krachtige formule, terwijl de weerspiegeling de indruk wekt van een onmiskenbare harmonie.

Skin Caviar Harmony L’Extrait