INNOVATIES

ZWITSERSE WETENSCHAP: PASSIE VOOR KENNIS

HOE EEN ZWITSERSE WETENSCHAPSTER DE GEHEIMEN VAN HET UNIVERSUM BLOOTLEGT

In een van de grootste en meest gerespecteerde centra voor wetenschappelijk onderzoek ter wereld is deeltjesfysica Alison Lister op een missie om de geheimen van het universum te doorgronden. Haar indrukwekkende inspanningen vinden plaats in CERN, de Europese Organisatie voor kernfysisch onderzoek, dicht bij Genève. Dit legendarische Zwitserse laboratorium is in het bezit van de grootste en meest complexe wetenschappelijke instrumenten ter wereld, die gebruikt worden om de basisbestanddelen van materie te bestuderen — de elementaire deeltjes van het leven.

WETENSCHAP EN KUNST
De globe van wetenschap en innovatie bij CERN.

Hier in CERN werd het wereldwijde web in 1989 uitgevonden en uiteindelijk, na lang zoeken, in 2012 ook het higgsboson subatomair deeltje ontdekt, wat gezien wordt als een van de grootste doorbraken in de wetenschap. “We maakten allemaal deel uit van die ontdekking”, zegt Alison. “Ik denk dat de echte triomf een combinatie is van de geweldige natuurkundigen die het idee van het Higgs-mechanisme opvatten en de gemeenschappelijke inspanningen die gedurende vele jaren geleverd zijn om het te vinden”. Alison gelooft dat de gunstige ligging van Zwitserland, op het kruispunt van Europa, samen met zijn uitzonderlijke kwaliteit van leven de redenen zijn voor de lange en nobele traditie die het land in de voorhoede van de wetenschap en innovatie heeft gesteld. CERN heeft altijd naar de wereld gekeken vanuit zowel een wetenschappelijke als een artistieke bril — een visie die het deelt met La Prairie. Arts at CERN, hun vooraanstaande kunst- en wetenschapsprogramma, stimuleert een inspirerende dialoog tussen kunstenaars en deeltjesfysici, die uiteindelijk beiden het bestaan bestuderen en wat het betekent om mens te zijn. “Kunst is altijd belangrijk geweest en dat zal het ook altijd blijven”, zegt Alison. “Het is een manier om het leven, emoties en zelfs de wetenschap tot uitdrukking te brengen op manieren die woorden overtreffen.” 

INNOVATIES EN ZWITSERLAND

Alison werd geboren in Zwitserland als dochter van twee CERN-natuurkundigen. Zij werkt met de 7000 ton zware ATLAS-detector om de elementaire deeltjes te onderzoeken.

De detector is een onderdeel van de indrukwekkende Large Hadron Collider, de grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld, gebouwd als een ondergrondse ringvorige tunnel van 27 km lang. Versnellers stuwen bundels van deeltjes voort en voeren ze op tot hoge energie. De bundels botsen vervolgens tegen elkaar of tegen een stilstaand doel en de detectoren observeren en registreren de resultaten van deze botsingen. “95 procent van het universum moet nog ontdekt worden”, verklaart Alison. “Zo weten we bijvoorbeeld wel dat donkere materie bestaat, maar zolang we het niet kunnen produceren in het lab of het op de een of andere manier ergens op aarde kunnen opsporen, zullen we niet weten waar het van gemaakt is. Dit is echt een geweldige tijd om in te leven.”

Als poëtisch tegenwicht voor haar baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, trekt Alison er in haar vrije tijd graag op uit om zich onder te dompelen in de tijdloze schoonheid van de majestueuze Zwitserse Alpen. Terwijl ze al wandelend of skiënd de wonderbaarlijke natuur in zich opneemt, lijkt de tijd even stil te staan. Deze rustige momenten, die het leven in Zwitserland karakteriseren, voeden haar ziel en geven haar de inspiratie om de enigma’s van het universum te blijven ontrafelen.

Large Hadron Collider
WETENSCHAP BIJ LA PRAIRIE
Exclusieve Cellular Complex van La Prairie. 

De identiteit van La Prairie is niet alleen direct verbonden met de kunst, maar heeft bovendien ook veel te danken aan de traditie en innovatie van de Zwitserse wetenschap. Het was doctor Paul Niehans, afgestudeerd aan de universiteit van Zürich, die in 1931 in de Clinique La Prairie in Montreux een baanbrekende ontdekking deed die zou leiden tot de ontwikkeling van de cellulaire therapie – met verbazingwekkende resultaten. La Prairie raakte geïnspireerd door deze bevindingen en creëerde het Exclusieve Cellular Complex. Dit strikt geheime complex is gebaseerd op de wetenschap van cellulaire therapie en ligt La Prairie nauw aan het hart. De ontwikkeling van grensverleggende en toch sublieme formules heeft sindsdien niet stilgestaan en de kostbaarste en meest luxueuze ingrediënten – rijke kaviaar, zeldzaam platina en weelderig goud – worden erin verwerkt. La Prairie heeft de wetenschap verheven tot kunst.