INNOVATIES

DE ZUIVERHEID VAN DE ZWITSERSE NATUUR

Wetenschappelijke Inzichten in de Majestueuze Landschappen van Zwitserland

De zuivere berglucht en de meren van Zwitserland staan over de hele wereld bekend om hun opmerkelijke schoonheid, reinheid en verkwikkende eigenschappen. Hoewel deze gevierde zuiverheid voornamelijk het resultaat is van een aantal chemische, geografische en milieufactoren, reikt de invloed ervan verder dan die van andere natuurfenomenen. De zuiverheid van het Zwitserse landschap is immers een onuitwisbaar aspect van de nationale identiteit geworden, een aspect dat klaar is om een toekomst op te bouwen in een wederzijds gunstige harmonie met de natuur.

BERGEN, GLETSJERS EN DE ESSENTIE VAN DE ALPENLUCHT

Zevenhonderdzeventig miljoen jaar geleden ontstond bij de botsing van drie continentale platen een massa van gneis, schist en kalksteen uit de bodem van een uitgestorven zee, waardoor het monumentale landschap ontstond dat we kennen als de Zwitserse Alpen. Deze bergen, en de gletsjerdalen die zich ertussen hebben uitgesleten, hebben lang geleden een belangrijke rol gespeeld in het feit dat Zwitserland de meest bekende zone voor schone lucht ter wereld is geworden, dankzij de unieke ligging van de bergen, de topografie, de besneeuwde toppen en de dichte bebossing die de lucht zuivert en verrijkt met kostbare elementen.

Recente studies naar de zuiverheid van de Zwitserse berglucht hebben vele verklaringen voor de duurzame zuiverheid en de talloze kwaliteiten ervan aan het licht gebracht. De ligging van het gebergte zorgt ervoor dat de lucht een diepgaand niveau van zuiverheid kan behouden, veroorzaakt door gebieden met lage en hoge druk die zich een weg banen door de bergtoppen en dalen. Dit wordt op zijn beurt weer versterkt door de aanwezigheid van ongerepte ijswaterdamp in de atmosfeer, een factor die het gevolg is van de ruisende watervallen en woelige bergstroompjes. Bovendien vangen de weelderige weiden en de boomgrens meer dan vijftig procent van de kooldioxide-uitstoot op en geven ze de lucht zijn kenmerkende Alpenfrisheid, terwijl de gevallen sneeuw zorgt voor een altijd aanwezige helderheid.

De Zwitserse gletsjers, die al tienduizenden jaren grote delen van het Alpengebied doorkruisen, hebben ook hun invloed op de luchtzuiverheid terwijl ze zich een weg banen door de valleien en fungeren als grote filters en temperatuurregelaars voor het hele landschap. Ondanks hun schijnbare permanente karakter zijn deze gletsjers en hun invloed op het bergachtige klimaat, de luchtkwaliteit en de zuivere waterbronnen van Zwitserland kwetsbaar. De oprukkende dreiging van de klimaatverandering heeft ertoe geleid dat de Zwitserse gletsjers ecologische graadmeters zijn geworden. De samenstelling, de bescherming en de veranderingen waaraan ze onderhevig zijn, zijn het onderwerp van een intensieve studie door de afdeling Glaciologie van de ETH-universiteit. Om het behoud van de majestueuze schoonheid en het milieubelang van de Zwitserse gletsjers te ondersteunen, werkt La Prairie samen met de ETH-universiteit. Zij helpt bij het uiterst belangrijke onderzoek van de stichting en helpt oplossingen te vinden voor de gevolgen van de klimaatverandering voor de meest kwetsbare en iconische natuurfenomenen van Zwitserland.

Naast hun opmerkelijke reinheid en zuiverheid is de andere kenmerkende eigenschap van het Zwitserse meerwater de kleur. Veel van de meest gerenommeerde Zwitserse meren vertonen turquoise en smaragdgroene tinten, die het bewijs leveren van zowel hun rijkdom aan mineralen als hun chemische samenstelling. Deze kleurrijke tinten zijn het resultaat van steenmeel, microscopische mineraalafzettingen die door het gletsjersmeltwater worden meegevoerd, de blauwgroene sector van het lichtspectrum weerkaatsen en die de ononderbroken stroming van de natuurlijke bronnen van de meren aantonen.

Geologen, hydrologen en een groot aantal andere wetenschappers doen al meer dan een eeuw onderzoek naar de chemische samenstelling van de Zwitserse meren en hun bevindingen verklaren voor een deel waarom het Zwitserse meerwater altijd zo’n hoog aanzien heeft genoten. Het is gebleken dat de meren verschillende belangrijke minerale zouten bevatten, evenals een gevarieerde rijkdom aan kostbare sporenelementen, die allemaal zeer gunstig zijn voor het welzijn. Wanneer deze elementaire rijkdom en complexiteit wordt geëvenaard door de zuiverheid die voortkomt uit een ongerepte alpenomgeving, is het niet verwonderlijk dat het Zwitserse meerwater wordt beschouwd als vrijwel het zuiverste ter wereld en dat het een standaard van uitmuntendheid bezit die zowel trots als bescherming waard is.

LA PRAIRIE EN DE BRON VAN HET LEVEN

Het kaviaaringrediënt dat La Prairie selecteerde voor de nieuwe Skin Caviar Liquid Lift is een kostbaar geschenk van de natuur, geboren uit het Zwitserse bergwater. In het hart van de Alpen wordt een select aantal van de allerbeste steuren gekweekt in zuiver bronwater dat op natuurlijke wijze door het rotsachtige landschap is gefilterd, waardoor het water een rijke en gevarieerde mineraliteit krijgt. De daaruit voortvloeiende leefomgeving van de steur biedt de optimale voorwaarden voor de productie van onderscheidend en verfijnd kaviaar, gemaakt in harmonie met de serene omgeving, en in staat om zijn transformerende eigenschappen aan de huid te bieden.

De wetenschappers van La Prairie zijn een samenwerking aangegaan met een Zwitserse ambachtelijke kweker die zijn tijd, hart en ziel wijdt aan het oogsten van deze unieke kaviaar. Als de kaviaar eenmaal is geoogst, is de tijd van groot belang en de korte afstand tussen de leefomgeving van de steur en de Zwitserse laboratoria waar het transformatieproces van de ingrediënten plaatsvindt, garandeert een optimale kwaliteit, potentie en zuiverheid.