RITUELEN

Het Belang van SPF

Bescherming van de Huid en het Behoud van haar Tijdloze Schoonheid

Voedend, verkwikkend en levengevend: zonlicht is de essentie van het leven op aarde. Echter, naast de positieve effecten van zonlicht op het lichaam kan het ook voor blijvende schade zorgen. De huid, een kwetsbaar orgaan dat voortdurend bescherming nodig heeft, kan gemakkelijk worden beschadigd door de krachtige stralen van de zon. Wetenschappelijke innovaties, die leiden tot een beter begrip van het effect van de zon op de huid, hebben geleid tot de ontwikkeling van krachtige en zeer efficiënte SPF-producten. Dergelijke creaties, geperfectioneerd door onderzoek en unieke bekwaamheid, bieden een steeds evoluerende reeks van manieren voor de essentiële dagelijkse bescherming van de huid tegen de zon.

De Schaduwzijde van UV-stralen

De oneindige natuurlijke energie van de zon, die millennia lang werd gezien als een ontzagwekkende levenskracht en vandaag de dag via zonne-energie wordt benut door ons allen, wordt terecht beschouwd als fundamenteel voor ons huidige bestaan. In de loop van de 20e eeuw, toen wetenschappers hun kennis van de structuur van zonlicht verder uitdiepten, werd het paradoxale nadeel dat de stralen van de zon op de huid hebben, steeds duidelijker.

Het zonlicht dat onze atmosfeer doordringt bestaat uit twee soorten ultraviolette straling, bekend als UVA en UVB. Deze stralen, herkenbaar aan hun verschillende golflengten, tasten de huid aan en veroorzaken elk op hun eigen manier schade aan de huid. UVA-licht, met zijn lange golven, heeft de kracht om diep in de huid door te dringen en gaat moeiteloos door zowel wolken als glas, waardoor zij dus geen bescherming bieden en dit licht het hele jaar door een bedreiging vormt voor de huidconditie, ongeacht de weersomstandigheden waarin het wordt opgevangen. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan UVA-licht een van de belangrijkste oorzaken is van vroegtijdige huidveroudering, omdat het schade toebrengt aan de stamcellen van de huid, wat leidt tot het dunner worden van de huid en rimpeltjes.

UVB is intensief en met het blote oog direct waarneembaar op de huid. Het is de middellange ultraviolette golf die de primaire oorzaak is van zonnebrand. Ondanks het feit dat UVB een kortere golflengte heeft en meestal het huidoppervlak doordringt, is de schade die het kan veroorzaken verre van oppervlakkig. UVB-stralen kunnen de blootgestelde huid namelijk ernstig beschadigen, waardoor de delicate DNA-structuur verandert en er verkleuring optreedt.

Foto door ©Bill Vorasate, Istock.
De Innovatie van SPF
La Prairie’s Cellular Swiss UV Protection Veil

Sun Protection Factor, meestal afgekort tot SPF, is de belangrijkste dagelijkse ondersteuning die men de huid kan bieden in de voortdurende strijd tegen huidveroudering, schade op celniveau en de samenhangende schade aangericht door blootstelling aan zonlicht. SPF beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen en geeft een duidelijke indicatie van de tijd die men in de zon kan doorbrengen zonder fysieke bescherming. Het is het resultaat van tientallen jaren toegewijd onderzoek en onmisbaar in onze huidverzorging geworden.

SPF werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw en werd vervolgens gelanceerd met een bescheiden factor 2. SPF heeft zich tot op de dag van vandaag voortdurend verbeterd, verfijnd en ontwikkeld. Het officiële SPF-label, dat zijn kracht en de mate van bescherming tegen zonlicht per uur aangeeft, werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw geïntroduceerd om consistente normen voor veiligheid en effectiviteit te garanderen. De eerste baanbrekende formules werden speciaal ontworpen om de huid te beschermen tegen UVB-stralen, die destijds als de meest schadelijke werden beschouwd. Toen de duidelijke gevaren en het doordringende effect van UVA later aan het licht kwamen, ontstonden er gedurfde innovaties die rekening hielden met deze ontdekkingen en uit baanbrekende nieuwe formules bestonden.

De evolutie en verdere opmars van het wetenschappelijk onderzoek naar huidverzorging en zonbescherming gaat nog altijd verder. Meer dan ooit tevoren is de noodzaak om de huid het hele jaar door te beschermen tegen zowel UVA als UVB overduidelijk, en het cruciale belang van SPF wordt wereldwijd omarmd. Hedendaagse voorbeelden van uitmuntendheid in SPF beschikken over een formule die zowel UVA- als UVB-bescherming biedt, een combinatie die bekend staat als 'broad spectrum'. Dergelijke huidverzorgingsproducten zijn onmisbaar geworden in het dagelijkse verzorgingsritueel en worden bij voorkeur aangebracht zodra andere producten zoals serums of crèmes ruimschoots door de huid zijn opgenomen, 20 minuten voor blootstelling aan de zon. Dankzij deze cruciale laatste fase van huidverzorging wordt de huid niet alleen beschermd tegen de negatieve invloeden van de zon, maar kan men ook op een veilige manier genieten van de positieve invloeden van de zon.