RITUELEN

Huidverzorging door de Seizoenen Heen

Het Hele Jaar Door Aandacht voor de Huid

Een weelderig, zorgvuldig en vooral consequent huidverzorgingsritueel dat de huid verrijkt met kostbare behandelingen, is de sleutel tot een stralende teint. Naarmate de seizoenen veranderen, transformeert ook onze huid jaarlijks van de koudere naar de warme seizoenen. Daarbij moeten onze huidverzorgingsrituelen ook acclimatiseren en evolueren met de verandering van onze huid, voor ultieme effectiviteit.

HOE DE HUID VERANDERT ALS DE ZOMER AANBREEKT

Onze huid is afgestemd op evenwicht en vertrouwt op consistente klimatologische en atmosferische omstandigheden om optimaal te kunnen functioneren en haar uitstraling te behouden. De aangename komst van de warmere jaargetijden brengt een aantal belangrijke lichamelijke veranderingen met zich mee, waaronder het feit dat warmere en vochtigere klimaten een toename van transepidermaal vochtverlies veroorzaken, een proces waarbij vocht zich van de lederhuid naar de opperhuid verplaatst, voordat het via diepere verwijde poriën verdampt. Dit proces van vochtverlies leidt tot uitdroging van de huid, waardoor de talgklieren meer olie produceren in een poging om het evenwicht te herstellen.

Dit belang van evenwicht en consistentie in de huid wordt ook uitgedaagd door geklimatiseerde ruimtes die we gedurende de dag betreden. Dit zorgt ervoor dat de vochtbarrière van de huid haar evenwicht verliest en dat de normale olieproductie wordt verstoord doordat de poriën zich verwijden en terugtrekken als reactie op de omgeving. Bovendien zijn de poriën bij uitzetting gevoeliger voor aantasting door vervuilende stoffen in onze atmosfeer, en de blootstelling aan deze ophoping van onzuiverheden belemmert de opname van voedingsstoffen, waardoor de natuurlijke helderheid en fijne structuur van de huid afneemt. Daarom moet in deze tijd van het jaar reiniging altijd de eerste stap zijn om het huidverzorgingsritueel kracht bij te zetten en hebben lichtere, minder verzachtende crèmes de voorkeur.

Uiteraard speelt SPF ook een belangrijke rol. Schadelijke UVA- en UVB-stralen van natuurlijk zonlicht zijn een van de voornaamste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering, huidbeschadiging en hyperpigmentatie, vooral omdat de lente geleidelijk aan overgaat in de zomer en de huid vaker wordt blootgesteld aan zonlicht. Het gebruik van een betrouwbaar en zorgvuldig samengesteld SPF-product zorgt ervoor dat de huid op natuurlijke wijze kan acclimatiseren en dagelijks beschermd blijft.

DE INVLOED VAN DE WINTER OP DE HUID

Goede huidverzorgingsrituelen worden nog belangrijker in de winter, wanneer de weersveranderingen strenger en drastischer worden, en er extreme temperatuurschommelingen kunnen ontstaan tijdens deze koudere periode. De vaak plotselinge daling van de temperatuur en vochtigheidsgraad die de komst van de winterse seizoenen kenmerken, heeft een ernstige invloed op de huid, met veranderingen op celniveau, schommelingen in het vochtgehalte van de huid en veranderingen in de elasticiteit van de huid tot gevolg.

Het begin van koudere weersomstandigheden leidt tot het krimpen van de huidcellen, wat kan leiden tot huidschilfers en extra droogheid, beide kwesties die worden versterkt door veranderingen in de levensstijl gedurende dit seizoen. Terwijl het ongetwijfeld verleidelijk is, kan het verblijven in verwarmde ruimtes en het nemen van lange, warme baden de essentie van consistentie verder onderbreken, iets wat wordt versterkt als men zich vervolgens buiten in de koude, droge lucht bevindt. Dergelijke snelle overgangen, die nog schadelijker kunnen zijn door het feit dat koude klimaten aanzienlijk droger zijn en vochtigheid missen, vormen een belangrijke uitdaging voor de natuurlijke vochtbalans van de huid. Dergelijke verstoringen moeten daarom worden tegengegaan met een zorgvuldige keuze van crèmes en serums.

In recente studies is onderzocht hoe de huid reageert op het begin van de winter tijdens het overgangsseizoen. Bij blootstelling aan koude, droge lucht, na gewend te zijn aan warmte, begint een proteïne genaamd filaggrine, dat een belangrijke samenstellende rol speelt in de beschermende barrière van de huid, af te breken. Door deze vermindering van filaggrine ontstaat voornamelijk een drogere, ruwere textuur van het gezicht en de handen, en verhoogt het risico op ontsteking en irritatie. Terwijl de huid zich langzaamaan aanpast aan de kou, wordt regelmatige exfoliëring en een voortdurend gebruik van SPF ten zeerste aanbevolen, om zo de celgroei en -kracht te beschermen en te stimuleren. Zulke aanpassingen in schoonheidsrituelen zijn cruciaal voor het teweegbrengen van duurzame en verjongende resultaten, en helpen bij het behoud van het evenwicht dat de huid nodig heeft tijdens het wisselen van de seizoenen.