INNOVATIES

WAARDEVOL PLATINA

HET BUITENGEWONE ONTSTAAN VAN PLATINA

Gerespecteerd om zijn zuiverheid, uitstraling en eeuwige schoonheid, is platina het materiaal bij uitstek voor ’s werelds mooiste juwelen. In combinatie met diamanten is platina het toppunt van elegantie en roept het een onbegrensde wereld van luxe op. Dit buitengewoon zeldzame edelmetaal stortte meer dan vier miljard jaar geleden op aarde tijdens een catastrofale meteorenregen die meer dan 200 miljoen jaar duurde. Hoe platina wordt gevormd bleef lang een mysterie, tot vorig jaar een gewaagde ontdekking werd gedaan. 

DE ONTDEKKING

Voor het eerst ontdekten wetenschappers de botsing van twee neutronensterren — de extreem dichte kernen van oneindige sterren die zijn geëxplodeerd. 
Na het detecteren van rimpelingen in de ruimte en tijd als gevolg van de botsing 130 miljoen lichtjaren verderop, waarschuwden deskundigen van het Amerikaanse Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) astronomen over de hele wereld, zodat ze het spektakel konden observeren. 
Er zijn tal van wetenschappelijke ontdekkingen gedaan, waaronder het feit dat platina ontstaat bij het samensmelten van neutronensterren, wat blijkt uit de betoverende vlam die dagenlang na de botsing werd geproduceerd. 
“Het was een prachtige gebeurtenis”, concludeert Professor Brian Metzger, astrofysicus aan de Columbia-universiteit die correct had voorspeld wat men zou zien als platina, en andere zware metalen, werden geproduceerd tijdens een neutronensterbotsing. 
“Het licht was de eerste dagen erg blauw. Daarna werd het erg rood, waaruit we konden opmaken dat het materiaal waarschijnlijk enkele zwaardere elementen zoals platina bevatte.” 
Wetenschappers geloven nu dat het platina van de aarde werd geproduceerd door neutronensterren die in ons melkwegstelsel oplosten en platina de ruimte in stuurden, lang voordat de aarde werd gevormd. 

PLATINA DOOR DE GESCHIEDENIS HEEN

“Het platina in cosmetica of trouwringen maakte op een gegeven moment waarschijnlijk deel uit van een van deze zeer extreme, ondoorgrondelijke energetische explosies,” verklaart Professor Metzger. 
Als toonbeeld van schoonheid en kracht is het geen wonder dat platina door de geschiedenis heen zo aanbeden werd. De Egyptenaren gebruikten het om een kist ter ere van koningin Shapenapit te versieren en in Zuid-Amerika maakten oude beschavingen er sieraden van. 
Platina bereikte Europa via Spanje na de verovering van de Nieuwe Wereld. Lodewijk XVI verklaarde het 'het enige metaal dat een koning waardig is' en in de late jaren 1800 verspreidde zich een rage voor platina sieraden door Europa en Rusland. 
Het werd gebruikt als zetting voor enkele van ’s werelds meest iconische juwelen, waaronder de prachtige Koh-i-Noor, een van de grootste geslepen diamanten ter wereld, die deel uitmaakt van de Britse kroonjuwelen. 

DE SCHOONHEID VAN PLATINA
Platinum Rare Cellular Night Elixir

Het verlangen naar platina gaat onverminderd door, maar de verfraaiende eigenschappen van dit bijzondere metaal reiken veel verder dan het rijk der juwelen.
In een constante zoektocht om de meest zeldzame en meest edele ingrediënten in hun formules te verwerken, hebben wetenschappers van La Prairie de tijdloze kracht van platina gevangen om de effectiviteit van een verjongend peptide te verhogen. Het resultaat is de Platinum Rare Collection
La Prairie verheft wetenschap tot kunst, overschrijdt de grenzen van de verbeelding en heeft een Advanced Platinum Complex ontwikkeld voor haar Platinum Rare Cellular Night Elixir; het meest krachtige verjongende elixer dat is ontstaan in de laboratoria van La Prairie. 
Vol van het wonder van de nacht komt dit unieke elixer uit een ijle wereld waar enorme sterren in een betoverend schouwspel tegen elkaar botsten — een wereld waarin de tijd op magische wijze stilstaat.