RITUELEN

HET ONSTAAN VAN ESSENCE

HET MYSTERIE VAN HET OUDE SCHOONHEIDSWATER ONTHULD

La Prairie nodigt uit: Voor de lancering van La Prairie’s Platinum Rare Cellular Life-Lotion, onderzoekt beautyredacteur SunHee Grinnell de oorsprong van essences-in-lotion. 

Essence: een term die we vaak horen wanneer het gaat over schoonheid en huidverzorging, waarbij het woord zelf net zo vloeiend klinkt als de substantie waarnaar het verwijst. Maar wat is nu precies een essence? Het woord “essence” wordt gedefinieerd als “de eigen natuur van een ding of idee; het zijn.” In filosofische termen is “essentia,” afgeleid van het Latijn, de eigenschap die een entiteit maakt tot wat het is. Wanneer deze filosofie wordt toegepast op huidverzorging, vormen essences onmisbare substanties die het kenmerkende voordeel van de ingrediënten waarvan ze zijn afgeleid bevatten. Deze worden op hun beurt gebruikt om de huid te helpen herstellen tot haar oorspronkelijke schoonheid. Het is cruciaal bij het voeden van het hele wezen, waar zich de essentie in zijn oorspronkelijke, onaangetaste vorm bevindt.

Essences staan in Azië al eeuwenlang centraal in de opvatting over schoonheid en huidverzorging. Complexe reinigingsrituelen met “schoonheidswater” zijn opgenomen in de oude Japanse schoonheidsgids die bekend staat als Miyako Fuzoku Kewaiden. Dit boek, daterend uit 1813, merkt op dat geisha's oshiroi (wit poeder) aanbrengen, vervolgens de huid scrubben met een handdoek, het poeder herhaaldelijk opnieuw aanbrengen en scrubben, om zo een melkwitte huidskleur te bereiken, naar verluidt net zo stralend en doorschijnend als porselein. Het gebruik van een essence speelde een belangrijke rol in dit dagelijks ritueel.

De traditierijke essence - of het nu gaat om luxe namen zoals “wonderwater” of waarnaar wordt verwezen met de eenvoudige, bescheiden term “lotion”- neemt wereldwijd verschillende vormen aan. Wat betreft textuur zijn sommige vloeistoffen dikker, terwijl andere een consistentie hebben die zo helder is als water. In het Verre Oosten bevatten de traditionele formules ingrediënten afkomstig van theebladeren, rode algen en gefermenteerde rijst. De moderne wetenschap heeft de effectiviteit van deze elementen geverifieerd, wat een eeuwenlange praktijk rechtvaardigt, die vandaag de dag nog steeds wordt ingezet, maar verfijnd is met meer complexe technologie. Toch blijft het doel van essences hetzelfde: het bewerkstelligen van de juiste pH-waarde om de huid in balans te brengen, en wanneer ze worden toegepast voorafgaand aan serums, elixers en crèmes, om te fungeren als een middel dat hun heilzame werking vergroot.

DE INVLOED VAN AZIATISCHE HUIDVERZORGING

Essences hadden aanvankelijk enige tijd nodig om van Oost naar West te migreren. Een van de redenen daarvoor kan zijn dat de traditionele Aziatische huidverzorgingsregimes vaak meerdere stappen binnen het ritueel vereisten, inclusief het aanbrengen van essence, voor totale verzorging, terwijl de Westerse maatschappij de voorkeur gaf aan een meer eenvoudig ritueel, met alleen zeep, water en crème. Echter, de geleidelijke toename van de interesse in Aziatische huidverzorging bereikte een keerpunt in 2011, met een opleving van het enthousiasme voor de Koreaanse huidverzorging, inclusief het 10-stappenregime voor optimale reiniging en verzorging van de huid. Of men nu kiest voor een volledig 10-stappenplan of voor een eenvoudigere variant van een meerstappenplan, er kan nog steeds een zekere verwarring ontstaan over het doel en het gebruik van een essence. Is een essence hetzelfde als een toner, vragen sommige mensen zich af? Wanneer gebruikt men een essence? Wat is het ideale moment voor een essence tussen de stappen van reiniging en verzorging?

Ter verduidelijking: een toner dient als tweede reinigingsfase, waarbij vervuilende stoffen en resten van de reinigende bestanddelen zelf worden verwijderd, terwijl de huid ook wordt verfrist en voorbereid op de volgende stap — de essence. Een gezichtsessence, meestal verzachtender dan een toner, bevat actieve ingrediënten die diep in de huid doordringen, waardoor een basis wordt gelegd voor de volgende stap, dat meestal een serum of elixer is.

Een essence brengt de huid in balans en fungeert als een primer. In sommige Aziatische culturen is het gebruik van een essence een onmisbare stap in het huidverzorgingsritueel van veel vrouwen, omdat het de huid op cellulair niveau kalmeert en de natuurlijke huidvernieuwing versnelt, resulterend in een gladdere en gezondere teint.

Het traditionele Aziatische 10-stappenritueel kan het volgende inhouden: reinigingsolie; reinigingscrème of -schuim; milde exfoliant; toner; sheet mask (vaak 's avonds); essence, of verzachtende lotion, zoals het soms wordt genoemd; serum; crème; oog- en halscrème en zonnebescherming, vaak SPF 50, aangebracht in de ochtend.

HET ONTSTAAN VAN LIFE-LOTION
Platinum Rare Cellular Life-Lotion

Door het erkennen van essence als een waardevolle, belangrijke stap in een compleet huidverzorgingsritueel, onthult La Prairie een nieuwe aanwinst in haar Platinum Rare Collection: Life-Lotion, een essence-in-lotion. Ontwikkeld als een behandeling die de huid voorbereidt, dient Platinum Rare Cellular Life-Lotion , zoals hierboven vermeld, voor een serum te worden aangebracht.

Volgens Dr. Daniel Stangl, directeur innovatie voor La Prairie, "Hebben onze Zwitserse wetenschappers voor Platinum Rare Cellular Life-Lotion, naast La Prairie’s exclusieve Cellular Complex, het Platinum Peptide voor de eerste keer in de geschiedenis van de huidverzorging gecombineerd met krachtige ontgiftende ingrediënten om het volledige spectrum van ontgifting aan te pakken. Omdat ontgifting een belangrijke eerste stap is naar huidvernieuwing, heeft La Prairie een essence-in-lotion gecreëerd die de huid voorbereidt op weg naar ultieme verjonging."

Om optimaal te profiteren van de voordelen van de Platinum Rare Collection, wordt de volgende methode aanbevolen: na reiniging en tonifiëren, dient de Platinum Rare Cellular Life-Lotion — ’s ochtends en ’s avonds — te worden aangebracht, overdag gevolgd door  Platinum Rare Cellular Serum en in de avond door Platinum Rare Cellular Night Elixir. Op beide momenten van de dag zouden deze behandelingen moeten worden aangevuld door Platinum Rare Cellular Cream. Een eenvoudige regel om te onthouden voor elk regime met meerdere stappen: de volgorde van aanbrengen moet altijd van de lichtste textuur naar de rijkste gaan.

In de loop der tijd is het aloude huidverzorgingsritueel, gegrondvest op uitgebreide schoonheidsceremonies uit het Oosten, effectief gebleken. Nu kan iedereen, dankzij geavanceerde biotechnologie en innovatieve ingrediënten, profiteren van dit beproefde ritueel van meerdere stappen, maar dan wel in een eenvoudigere en snellere vorm die past bij een moderne levensstijl.