RITUELEN

De Mystiek van de Oogopslag

Huidverzorgingsrituelen voor de Gevoelige Oogcontour

Van de indringende ogen die worden afgebeeld in schilderijen van de klassieke canon, tot de onvergelijkbare impact van een prachtige blik in situ, de grenzeloze aantrekkingskracht en macht die deze spiegels van de ziel hebben over ieder van ons is duidelijk. Toch bestaat er naast deze kracht een kwetsbaarheid en een behoefte aan grote zorg en aandacht, factoren die alleen maar bijdragen aan het vermogen van het oog om te fascineren en te verleiden.

De kwetsbaarheid van het menselijk oog, en van de delicate huid rondom, is een eindeloos opmerkelijk bewijs van het wonder van ons lichaam, en een constante herinnering aan hoe belangrijk zorgvuldige oogverzorging kan zijn. Net zoals de grote schilders uit de oudheid ontelbare uren besteedden aan het tot in het kleinste detail perfectioneren van de schoonheid van de vrouwelijke blik, zorgt een nauwgezet ritueel ervoor dat onze ogen hun tijdloze schittering behouden.

EEN ARTISTIEK IDEAAL VAN DE VROUWELIJKE BLIK
Portret door Namsa Leuba als onderdeel van de expositie “Eyes in Focus” op Art Basel in Basel 2019.

Om de betoverende kracht van de vrouwelijke blik echt te begrijpen, en om de zorgvuldige aandacht voor de verzorging en weergave van het gebied rondom de ogen door de eeuwen heen te begrijpen, hoeft men alleen maar te kijken naar de mate van gedetailleerdheid dat dit aspect van het gezicht door de kunstgeschiedenis heen heeft gekregen.

In de ogen van Mona Lisa vinden we de onkenbare mystiek van vrouwelijke expressie, die vreugde, kennis en ontelbare lagen van complexe emotie suggereert. Da Vinci schilderde deze iconische en tijdloze blik met een delicatesse en beheersing van licht en schaduw, wat aantoont dat als het gaat om het verfraaien van de ogen, de lichtste aanrakingen essentieel zijn. Latere eeuwen toonden meer gedurfde beelden van de vrouwelijke blik, waarbij de impact van de ogen in gewaagde lijnen wordt blootgelegd, tegenover een gladde en etherische huid.

De vrouwelijke blik blijft ook in de hedendaagse kunst een centrale rol spelen, waarbij kunstenaars uit de 21e eeuw terugkomen op dit thema en de impact ervan onderzoeken in nieuwe culturele achtergronden.

In 2019 gaf La Prairie drie opkomende Zwitserse kunstenaars de opdracht om een serie foto's te maken voor de tentoonstelling op Art Basel in Bazel, geïnspireerd door het thema Eyes in Focus.

Vandaag de dag tonen kunstenaars, net als in het verleden, een ongeëvenaarde fascinatie voor de allure van de ogen, door dit gevoelige aspect van schoonheid in het gezicht te behandelen met de zorgvuldigheid die het verdient.

HET KWETSBARE WONDER VAN HET OOG

Door de haast constante minuscule samentrekkingen is de oogcontour oneindig beweeglijk, zelfs in de diepste stadia van de slaap blijft deze in beweging. We vertrouwen veel meer op deze spierbewegingen dan we wellicht beseffen. Ze beschermen niet alleen ons gezichtsvermogen, ze geven ook onze stemmingen en allerlei menselijke emoties weer. Bij de minste of geringste beweging worden via deze snel bewegende spieren talloze onuitgesproken woorden uitgesproken.

De continue beweging in deze fragiele contour van het lichaam vereist secure zorg en aandacht. Dit wordt nog duidelijker als men bedenkt dat de ogen, als het deel van het lichaam dat het meest aan de elementen wordt blootgesteld, onevenredig worden aangetast door de buitenwereld. Uv-stralen, vervuilende stoffen in de lucht en de schade die wordt veroorzaakt door beeldschermen zijn slechts enkele voorbeelden van factoren die mogelijk schadelijk zijn voor de oogcontour, elk verergerd door de moderne manier van leven. De invloeden van het hedendaagse leven hebben het belang van de bescherming van de oogcontour vergroot, waardoor verjongende oogverzorging steeds meer dan ooit in het middelpunt van onze schoonheidsregimes staat.

Voordat de moderne wetenschap allerlei waarheden over onze ogen, onze huid en hoe we ze het beste kunnen verzorgen aan het licht bracht, was het bekend dat dit meest delicate aspect van het gezicht de meest specifieke aandacht en verzorging nodig had. Onderzoek naar oude beschavingen en culturen toont talloze schoonheidsrituelen met betrekking tot de ogen, waaronder hydraterende zalven, ontworpen om droogte in de huid rond de ogen tegen te gaan en hun expressiviteit en jeugdigheid te verhogen. We weten tegenwoordig misschien veel meer over de wetenschap van de oogverzorging, en hoe en waarom de fijne huid rond de ogen een extra ondersteuning nodig heeft. Echter, de behoefte en het verlangen om de oogcontour zowel overdag als 's nachts te voeden met kostbare en verrijkende ingrediënten, blijft net zo tijdloos en essentieel als altijd.

DE SCHOONHEID VAN HET OOG VERSCHIJNT IN EEN NIEUW LICHT
White Caviar Eye Extraordinaire

La Prairie opent een nieuw hoofdstuk in de Wetenschap van het Licht en richt zich op de plaats van vorm in een wereld van licht. Vorm en haar invloed op de interactie van licht met de delen van het gezicht – in het bijzonder de sierlijke ronding van de wenkbrauw, de boog van het ooglid, het mysterie van de wimperlijn – is het bepalende element van de oogcontour.

De wetenschappers van La Prairie probeerden te onderzoeken hoe licht vorm onthult en hoe vorm licht onthult – vooral in het driedimensionale landschap van het ooggebied. Het resultaat van hun bevindingen is White Caviar Eye Extraordinaire.

Deze luxueuze crème, verrijkt met Lumidose en Gouden Kaviaarextract , geïnspireerd op de principes van de architectuur, richt zich op alle chromatische verstoringen en verstevigt de huid, voor een buitengewoon heldere uitstraling van de ogen.