SAVOIR-FAIRE

DE HOPEDIAMANT

DE RUWE PRACHT VAN EEN TIJDLOOS DESIGNOBJECT

Slechts een relatief klein deel van 's werelds prachtige juwelen heeft een vooraanstaande, onvergetelijke status verworven. De Hopediamant, ook bekend als Le Bijou du Roi en de Tavernier Blue, is misschien wel een van de meest bekende van allemaal. Dit onberispelijke juweel van 45,52 karaat werd in een ver verleden gesmeed in de kolkende mantel van de aarde en gecreëerd door invloeden en druk van onvoorstelbare omvang. De Hopediamant heeft ons concept van de natuur opnieuw gedefinieerd, en zelfs na vijf eeuwen van verwondering, blijft het vandaag de dag een van de meest fascinerende designobjecten.

VAN DE DIEPTEN VAN DE AARDE DE WIJDE WERELD IN

De Hopediamant, die ruim een miljard jaar geleden in India werd gevormd en in een omhulsel van kimberliet is ingebed, verscheen op een bepaald moment in het begin van de zeventiende eeuw aan de oppervlakte. De eerste gegevens van deze fenomenaal grote diamant stammen uit 1666, toen hij werd gekocht door Jean-Baptiste Tavernier en een gewicht had van 115 karaat. Ruw gehouwen, driehoekig van vorm en boordevol glinsterend potentieel vanwege zijn grootte en unieke blauwe kleur, bracht Tavernier de diamant mee naar Parijs, waar hij de volgende cruciale stappen zou zetten op zijn ongelooflijke reis naar welvaart.

Eenmaal in Parijs was het haast onvermijdelijk dat de Tavernier Blue-diamant de aandacht van de adel zou trekken. En inderdaad, deze ongeëvenaarde edelsteen werd, samen met tot wel duizend andere diamanten, verkocht aan koning Lodewijk XIV, die hem liet slijpen tot 67 karaat en op een dasspeld liet bevestigen. Hij zou de diamant later in goud laten zetten en tot een ceremoniële halsketting laten maken. De diamant bleef binnen de koninklijke huishouding en onderging binnen elke generatie verdere veranderingen. Lodewijk XV liet de edelsteen zetten in een opvallende hanger voor de Toison D’Or, maar zijn kleinzoon, Lodewijk XVI liet de diamant in beslag nemen door de regeringstroepen terwijl hij Versailles ontvluchtte. De Hopediamant verdween vele jaren na een plundering in 1792, maar dook weer op in Londen waar hij, wellicht onvermijdelijk, werd aangekocht door het Britse koningshuis onder koning George IV.

Nadat de Hopediamant in privébezit kwam, vond hij zijn weg via de Atlantische Oceaan naar de Nieuwe Wereld. Hij werd geveild aan een koper in Washington D.C. en rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw onderdeel van een prachtige diamanten hoofdtooi. Het juweel werd uiteindelijk gezet in de platina ketting die we tot op de dag van vandaag associëren met de Hopediamant, die met zijn zestig verfijnde facetten opnieuw werd geslepen om te schitteren. Zo'n kostbaar en wereldveranderend sieraad was natuurlijk nooit voorbestemd om in privébezit te blijven. Uiteindelijk werd de Hopediamant een vast onderdeel van de Smithsonian Collection, waar het een haast mythisch object blijft, omgeven door eeuwenoude verhalen en legendes van vloeken, en het blijft een nieuwsgierig publiek fascineren en inspireren tot een tijdloos gevoel van ontzag.

De Hopediamant wordt tentoongesteld in het Smithsonian's National Museum of Natural History. Credits: Smithsonian Institution.
DE UITSTRALING VAN DE NATUUR, VOOR EEUWIG GEVANGEN
De Hopediamant is de grootste blauwe diamant ter wereld, met een gewicht van 45,52 karaat. Credits: Chip Clark, Smithsonian Institution.

Met zijn unieke en betoverende kleur, en de manier waarop de Hopediamant ogenschijnlijk eindeloos speelt met het licht, heeft dit gerenommeerde juweel generaties betoverd. Gekleurde diamanten worden gewaardeerd om hun zeldzaamheid, uniciteit en charme, en het prachtige blauw van de Hopediamant, dat wordt beschouwd als een van de meest zeldzame en meest gewilde kleuren, is een onmiskenbaar aspect van zijn legendarische status.

Het is belangrijk om te onthouden dat edelstenen, zoals bij vele prachtige voorwerpen of kunstwerken, voor een deel afhankelijk zijn van de context en de omgeving als het gaat om hun schoonheid en impact. Over het feit dat de huidige zetting in briljant platina de Hopediamant de blauwtinten benadrukt en intensiveert bestaat geen enkele twijfel. Men zou kunnen stellen dat eerdere zettingen in goud dit effect zouden hebben afgezwakt, en ongesneden en onverwerkt is de ware kleur van de Hopediamant wellicht moeilijker waar te nemen of voor te stellen. Interessant is dat Tavernier zelf de oorspronkelijke kleur van de Hopediamant niet als blauw definieerde, maar als ‘un beau violet’, wellicht refererend naar een aspect van de kleur van de ruwe diamant, die verloren ging door herhaaldelijk slijpen en verwerken.

MYSTERIES VAN DE HOPEDIAMANT

De Hopediamant is in zijn lange en roemruchte geschiedenis meerdere malen onderzocht, getest, geclassificeerd en opnieuw geclassificeerd door gemmologen, omdat zijn schoonheid zowel chemische en geologische nieuwsgierigheid als verwondering aanwakkerde. Het bestaan van blauwe diamanten was voor lange tijd een ware puzzel voor wetenschappers, omdat de aanwezigheid van een dergelijke kleur moeilijk te verklaren was. De interventies en onderzoeken naar de steen hebben echter stap voor stap veel van zijn geheimen onthuld en het vak van de gemmologie en andere natuurwetenschappen gaandeweg sterk verdiept.

Hoewel het zeker niet het eerste grondige onderzoek naar de chemische samenstelling en eigenschappen van de Hopediamant was, zijn de experimenten van het Smithsonian Gemology Institute uit 2010 tot nu toe het meest onthullend en verhelderend. Door middel van een grondig onderzoek konden experts voor het eerst het scala aan elementen binnen de diamant identificeren. De Hopediamant bleek het pigmentgevende element boor te bevatten; de veroorzaker van de glorieuze blauwtinten. Merkwaardig genoeg legde hetzelfde onderzoek ook bloot dat de diamant sporen van violet bevatte, die, terwijl deze voor het menselijke oog onwaarneembaar worden geacht, tot de unieke glans en de intrigerende algehele kleur van de edelsteen kunnen bijdragen, en die verwijzen naar het ‘beau violet’ van Taverniers oorspronkelijke beoordeling.

Of de diamant nu in steriele laboratoria door het deskundig oog van gemmologen wordt bekeken of in zijn permanente verblijfplaats als onderdeel van een museale tentoonstelling, de Hopediamant wekt in zijn ruwe schoonheid, zijn onvervalste pracht en zijn tijdloze schoonheid feilloos een gevoel van verwondering op. Hoewel deze unieke, opvallende edelsteen ons begrip van de natuurlijke wereld bij elk onthuld mysterie blijft vergroten, is er weinig twijfel over mogelijk dat hoeveel geheimen van de diamant ook worden onthuld, de fascinatie die hij opwekt voor altijd ongeschonden zal blijven.

Embracing Hope,” ontworpen door Harry Winston voor het 50-jarig jubileum van de Hopediamant.
Credits: Don Hurlbert, de Smithsonian Institution.
LA PRAIRIE'S RUWE PRACHT
Platinum Rare Collection

Van de schitterende hoogten van de Zwitserse Alpen tot de verste uithoeken van de zee, van ver onder de aardkorst tot de oevers van bergbeekjes, La Prairie reist de wereld over om de meest buitengewone ingrediënten te vinden om de zoektocht naar tijdloze schoonheid te verwezenlijken. Deze elementen van ruwe pracht verschijnen in de vorm van kaviaar, uitzonderlijke witte kaviaar, weelderig gouden tijdloos platina, en vormen de basis van La Prairie’s meest luxueuze producten.