SAVOIR-FAIRE

Haute Technologie en Hedendaagse Luxe

Vakmanschap opnieuw uitgevonden in de 21e eeuw

Op het eerste gezicht zou men kunnen denken dat het snel evoluerende gebied van de hightech en dat van hoogwaardig vakmanschap compleet andere werelden zijn: de ene als voorvechter voor snelle veranderingen en de andere die pleit voor traditionele waarden. Maar wanneer we dieper kijken, naar de fijnere details van datgene wat beide drijft, wordt duidelijk dat ze gemeenschappelijke kenmerken delen en eren, en wederzijds voordeel opleveren.

Edelmetalen hebben een lange, roemruchte en vorstelijke geschiedenis in het vakmanschap van sieraden smeden en horlogemaken, waarin ze zowel gewaardeerd worden om hun schoonheid als om hun fysieke eigenschappen van maakbaarheid en duurzaamheid. Dezelfde metalen worden vandaag de dag, naast edelstenen, op talloze innovatieve manieren gebruikt, van het platina dat zich in katalysatoren bevindt tot de opmerkelijke geleidende eigenschappen van goud, elk op het hoogtepunt van technologische vooruitgang. Terwijl vakmanschap en technologie gescheiden lijken te zijn door een kloof van bruikbaarheid, slaat hun oneindige verlangen om de grenzen van de mogelijkheden te overschrijden een parallelle weg in, gebaand voor de rest van de wereld. Door middel van dergelijke waarden blazen zowel ambachtslieden als wetenschappers baanbrekende creaties nieuw leven in.

De Waarde van Precisie

De kern van geavanceerde innovatieve technologie, hoogwaardig vakmanschap en de productie van luxegoederen is een gedeelde waardering van precisie. Het creëren van complexe algoritmen, technologische matrices en programma's die ontworpen zijn om zeer specifieke en uitdagende problemen op te lossen, vereist de absolute toepassing van unieke vaardigheden, naast honderden uren van ononderbroken concentratie. Het is dan ook geen toeval dat hetzelfde kan worden gezegd van haute couture, haute horlogerie, haute joaillerie, en de ontelbare uren van geschoold handwerk door getalenteerde en toegewijde coutureontwerpers en hun naaisters. Door hun nauwgezetheid hebben zowel de luxe-industrieën als hun technologische tegenhangers hun reputatie als pioniers binnen hun vakgebied weten te winnen, verdienen en behouden.

Eeuwenlang legde hoogwaardig vakmanschap de nadruk op de vermeende zuiverheid van kunstzinnig handwerk, waarbij technologische vooruitgang en hulpmiddelen geassocieerd werden met massaproductie, lagere kosten en een verminderde kwaliteit. Er kan echter een bijzondere en voordelige samenwerking tussen beide ontstaan. Vandaag de dag kunnen horlogemakers met lasergestuurde precisie zorgvuldiger werken dan ooit tevoren en robotische samenwerking verhoogt de productie van haute-coutureproducenten zonder een greintje eigenheid op te offeren, en zelfs met 3D-printen in 18K goud en platina kan de haute joaillerie meer dan ooit tevoren een hoger niveau van personalisatie en technologiegedreven luxe bereiken.

De tijd zal leren hoe ver dit vooruitstrevende partnerschap zal gaan, maar het resulteert vandaag de dag zonder twijfel in creaties die het potentieel hebben om uitmuntendheid en innovatie in vakmanschap te verhogen. Zolang dit zo blijft, zal dit niet verminderen of verdwijnen.

Een laser scant een ongepolijste natuurlijke diamant bij OAO Alrosa's slijp- en polijstafdeling.
Toekomstige Mode en Innovatieve Couture
Ontwerp door Alga Noronha. Foto ©André Brito.

Het baanbrekende, het vernieuwende, de avant-garde en het verrassende vormen samen een groot deel van de essentie van zowel nieuwe technologie als nieuwe benaderingen van de mode. Een eindeloze fascinatie voor innovatie, en het in kaart brengen van het landschap van toekomstige wensen en behoeften, is sinds de beginjaren van de 20e eeuw een constante inspiratiebron geweest voor ontwerpers, iets wat zichtbaar is in het futurisme en het modernisme in stromingen in kunst, design, architectuur, mode, en daarbuiten.

Terugkijkend op vroege voorbeelden van deze vooruitstrevende essentie van innovatie, gezien via de producties van het Bauhaus en de kunstenaars die het heeft voortgebracht, is het duidelijk dat technologische vooruitgang vooral werd omarmd als een aspect van de visuele esthetiek, en niet veel anders. Kledingstukken werden gekenmerkt door futuristische ontwerpen, space-age connotaties en metallic fournituren die gedurfde nieuwe grenzen toonden, en toch maakte het gebruik van nieuwe materialen en hun potentiële functionaliteit weinig indruk. Nieuwere generaties ontwerpers, zoals Hussein Chalayan, laten echter een breed scala aan technologische componenten zien, waaronder bewegende vliegtuigonderdelen en micro-robotica, en tonen manieren om technologie te combineren met unieke en kunstzinnige esthetiek, terwijl ze zowel innovatief gebruik van materialen als benaderingen van de high fashion verdedigen.

Het steeds veranderende domein van de haute couture heeft vooral de laatste jaren veel visueel indrukwekkende en avant-gardistische aspecten van de haute technologie opgeleverd, onder meer Olga Noronha's vooruitstrevende couture, die feilloos vakmanschap en onaardse schoonheid combineert met textiel geïntegreerd met LED en glasvezel. Ook Anouk Wipprecht's 3D geprinte jurken laten een futurologische benadering van mode zien. Door op speelse wijze te reflecteren en te reageren op de omgeving van het individu, kunnen haar kledingstukken, mede ontworpen door KI, mist behouden, opwarmen, benadrukken en zelfs verspreiden, dit alles terwijl de unieke kijk van de ontwerper op stijl opnieuw wordt bevestigd.

Duurzame Visies in de Haute Technologie

Weinig onderwerpen spraken de afgelopen jaren zo sterk tot de verbeelding als de noodzaak om de impact van de industrie op het milieu aan te pakken en de wereldwijde consensus om de productie van alle goederen, inclusief luxegoederen, aan te passen aan meer duurzame en milieubewuste modellen. Juist op dit gebied heeft de ontluikende relatie tussen technologie en vakmanschap de potentie om uit te groeien tot iets wat werkelijk transformatief is en veel invloed heeft. Technologisch onderzoek en creativiteit zijn immers de sleutel tot het pionieren met het gebruik van duurzame materialen en stoffen en het vinden van manieren om deze te introduceren in een steeds veeleisendere high-end markt.

De uitdaging van het gebruik van nieuwe materialen of de stap naar nieuwe benaderingen van creativiteit is er een die resultaten oplevert die zowel verrassend als indrukwekkend zijn. Een voorbeeld hiervan is Ronald van der Kemp die in zijn nieuwste werk gebruikmaakt van zijden buizen gevuld met hergebruikt dons, in een iconoclastische poging om duurzaam en milieubewust imitatiebont te produceren. Elizabeth de Senneville, ontwerper bij PCA, heeft zelfs kleding laten bedrukken met actieve koolstof, die de drager moet beschermen tegen luchtvervuiling. Naast dergelijke ontwikkelingen hebben upcycling en recycling innovatieve ontwerpers geïnspireerd om gebruikte luxueuze stoffen een tweede leven te geven en gebruik te maken van verschillende afvalproducten om een krachtige boodschap van industriële verantwoordelijkheid over te brengen.

In een tijdperk waarin grote veranderingen en transformaties aan de horizon opdoemen, heeft de dynamiek tussen vakmanschap en technologie ruimschoots de gelegenheid om nieuwe deuren te openen en opnieuw pionierswerk te verrichten dat beide industrieën harmonieus voorwaarts stuwt. Niet alleen zijn deze gebieden steeds dichter bij elkaar komen te liggen en met elkaar verweven in de geest van innovatie, precisie en vakmanschap, maar ze kunnen ook benaderingen en oplossingen aan het licht brengen die meer dan ooit tevoren een gunstige invloed kunnen hebben.

Glasvezel sjaal ontworpen in het technisch centrum CETI. Foto ©FALAISE Rhim.
HAUTE TECHNOLOGIE TOEGEPAST OP VERJONGING
Platinum Rare Collection

Haute-Rejuvenation is de essentie van de Platinum Rare Collection, geïnspireerd op het rijke erfgoed van La Prairie dat begon met het baanbrekende werk van Dr. Paul Niehans, de Vader van de Cellulaire Therapie. Zijn baanbrekende verjongingstherapieën werden meer dan 80 jaar geleden ontwikkeld in de Clinique La Prairie in Montreux, Zwitserland. Ze vormen de basis van het voortdurende onderzoek van La Prairie en dienen als de oorsprong van de hedendaagse Haute-Rejuvenation. Haute-Rejuvenation is meer dan een wetenschap, het is een uiting van de savoir-faire van La Prairie en biedt meer dan ooit de meest geavanceerde formules, een zintuiglijke beleving en een prachtige verpakking.
In 2020 leidt La Prairie een nieuw hoofdstuk in met de Wetenschap van Haute-Rejuvenation. Twee actieve ingrediënten vormen de sleutel tot de ondersteuning van de verjongingsprocessen: het gepatenteerde Exclusieve Cellular Complex van La Prairie en het nieuwe, exclusieve Platinum Multi-Peptide dat speciaal is ontwikkeld voor de Platinum Rare Collection.