RITUELEN

GLINSTERENDE PRACHT

De status en weelde van goud

Goud, synoniem met rijkdom, luxe, goddelijkheid en begeerte, blijft sinds zijn eerste gebruik een constante bron van inspiratie. De oude culturen vonden goudklompjes die door de rivieren waren aangespoeld en ontdekten al snel dat dit metaal, dat gloeide met alle kracht van het zonlicht, veel te zacht en kneedbaar was om er werktuigen van te maken. Maar de glans en allure van het metaal waren uitzonderlijk en het onvergankelijke, onaantastbare karakter ervan bood talloze mogelijkheden voor decoratieve, religieuze en verfraaiende toepassingen.

Een prestigesymbool voor de eeuwigheid

Goud en de begrippen vorstelijkheid, koningschap en adel hebben zich sinds mensenheugenis naast elkaar ontwikkeld, waarbij dit uiterst gedurfde metaal consequent als decoratie en weelde diende voor heersende families, in talloze beschavingen en tijdperken. Het was voor veel oude culturen een fysieke, prachtige manifestatie van het verband tussen koninklijkheid en goddelijkheid, en in de goddelijke beelden uit de Chryselefantien-periode, wellicht de indrukwekkendste vroege gouden artefacten, en van de oude Egyptenaren zien we deze correlatie in al zijn glorie.

Als symbool van zowel zeldzaamheid als zuiverheid verwierf goud al snel zijn verbazingwekkende waarde, die tot op de dag van vandaag voortduurt en nog steeds ten grondslag ligt aan een groot deel van de rijkdom van de wereld. De oude Grieken, wier vakmanschap en liefde voor goud elke voorgaande beschaving overtroffen, zagen deze inherente waarde en decoreerden hun heersende klassen, tempels en religieuze iconografie overvloedig met goud. Veel van de meest weelderige standbeelden van Athene waren gehuld in een volledig gouden harnas en getooid met gouden sieraden, met de wetenschap dat dit kostbaarste aspect van het kunstwerk in tijden van gevaar kon worden verwijderd.

Als het ultieme statussymbool dat nooit zou vervagen, nooit zijn glans zou verliezen en nooit zou verouderen, is het gemakkelijk te begrijpen waarom goud een blijvend symbool van vorstelijkheid is geweest. Door zijn veelzijdigheid en smeedbaarheid kon het edelmetaal op een verbazingwekkend aantal manieren worden gebruikt, waardoor alles wat het aanraakte of waarmee het werd geassocieerd, een krachtige uitstraling van weelde en rijkdom kreeg. Voorwerpen werden verguld, letterlijk bedekt met puur gesmolten goud, en de schoonheid van kunstwerken in koninklijke collecties werd stelselmatig verhoogd met gouden lijsten. Goud werd ook gebruikt door architecten en binnenhuisarchitecten, zoals in het Kasteel van Versailles, om de bovenste lagen van rijkdom te benadrukken, en de kleding van het Tudor hof van Elizabeth I, het Byzantijnse Rijk, en andere dynastieën was vaak gesponnen van gouddraad. Het vergulden van persoonlijke voorwerpen als statussymbool is ook vandaag de dag nog zeer gebruikelijk, en het vergulden van diverse bezittingen is in feite een groeiende industrie, wat erop wijst dat de adellijke associaties van goud nog steeds krachtig zijn.

Iconische uitstraling

De vererende status van goud in zowel oude als moderne beschavingen betekende dat er, wellicht niet verrassend, een logische sprong werd gemaakt tussen het gebruik van het edelmetaal voor decoratieve doeleinden en het vinden van manieren om het te gebruiken in gedurfde en luxueuze cosmetica. Vele culturen hebben zich de unieke glorie van het goud eigen gemaakt door het toe te passen in schoonheidsrituelen, waardoor een definitief moment van vorstelijke weelde werd gecreëerd en een deur werd geopend naar de verjongende eigenschappen van dit unieke, fascinerende element.

Een van de bekendste beelden die we hebben van de vroege toepassing van goud op het gebied van schoonheidsrituelen komt opnieuw uit het Oude Egypte. Koningin Nefertiti, die in de legende als een van de grootste schoonheden van de oude wereld wordt overgeleverd, zou met een masker van puur goud slapen, een gebruik dat later door Cleopatra werd overgenomen. In het oude China liet keizerin Cixi een huidroller van jade en goud maken voor haar uitgebreide schoonheidsrituelen, een daad die een voorbode is van de huidige schoonheidstrends en die erop wijst hoe opmerkelijk de kennis van de oude culturen was over het verfraaiend vermogen van goud. Hoewel deze culturen de complexiteit van de huidcelversterkende eigenschappen van goud, zijn antioxiderende vermogen of zijn vermogen om de afname van collageen te vertragen niet kenden, bestaat er weinig twijfel dat zij de kracht van dit edelmetaal erkenden om schoonheid te behouden, door de huid te doordrenken met zijn eigen natuurlijke uitstraling en glans.

De moderne tijd ging door met het ontginnen van deze glinsterlaag, en met de presentatie van een nieuw concept van vorstendom en sterrendom op het witte doek verschenen er nieuwe manieren om de schoonheid van goud centraal te stellen. Marlene Dietrich, het filmicoon van de eerste helft van de twintigste eeuw, verfde haar benen goud voor Kismet en verblindde daarmee het publiek wereldwijd. Haar waardering voor goud ging zo ver dat ze Max Factor verzocht om puur goudpoeder in haar haar te strooien, waardoor het met een weergaloze glans zou stralen en fonkelen. Diana Vreeland, de gewaardeerde moderedactrice, pionierde met het moderne gebruik van bladgoud in een groot aantal tijdsbepalende make-uplooks. Zij legde verbanden tussen de romantiek en vorstelijkheid van de antieke wereld en de gedurfde, opvallende en door kunst gedreven mode van de jaren zestig. Terwijl de hedendaagse schoonheidswetenschap de verbluffende mogelijkheden van goud blijft onderzoeken en kunstenaars, ambachtslieden en moderne iconen de schoonheid ervan blijven verheerlijken, blijft één ding duidelijk. Onze concepten van vorstelijkheid, het goddelijke en weelde mogen dan geëvolueerd zijn, de charme en allure van goud blijven onaangetast.

De glans van goud

Goud bevat unieke eigenschappen die in geen enkel ander mineraal te vinden zijn. Zijn onvergelijkbare kleurschakering is te danken aan zijn elektronen die het energierijke blauwe licht absorberen en het complementaire gele licht weerkaatsen als een warme tint, vergelijkbaar met die van een stralende huid. De glans van goud is echter niet alleen reflecterend. Op submicron-schaal is een groot deel van de goudatomen geconcentreerd aan het oppervlak van het gouddeeltje, waardoor actieve ingrediënten kunnen worden gebonden. Deze actieve ingrediënten komen vervolgens op een tijdgestuurde manier vrij uit de gouddeeltjes wanneer zij in contact komen met de huid, waardoor een gelijkmatige verspreiding van actieve stoffen ontstaat die bijzonder geschikt is voor de minder vitale huid – een kwetsbare, dunne, droge, ruwe en doffe huid met een tekort aan voedingsstoffen. Zowel invloeden van buitenaf als fysiologische veranderingen kunnen bijdragen aan deze kwetsbaarheid. Wanneer de huid minder vitaal is, neemt ze minder makkelijk voedingsstoffen op, wat leidt tot een vertraging van de vernieuwingsprocessen. Om deze eigenschappen van een minder vitale huid aan te pakken, heeft La Prairie een nieuw en exclusief Pure Gold Diffusion System voor de Pure Gold Collection ontwikkeld, ontworpen om de huid onmiddellijk te laten stralen en langdurig twee belangrijke voedende ingrediënten af te geven, om het verlies van het opnamevermogen van de huid te helpen compenseren. De huid wordt gerevitaliseerd, gevoed en verrijkt.