SAVOIR-FAIRE

LA PRAIRIE NODIGT UIT: AUDEMARS PIGUET

EEN GESPREK OVER DE SCHOONHEID VAN TIJDLOOSHEID

Net als La Prairie is Audemars Piguet vanaf het prille begin onlosmakelijk verbonden aan de kunst. Met een gedeelde visie voor onverschrokkenheid, ongeëvenaarde esthetiek en tijdloosheid, hebben beide Zwitserse luxemerken een partnerschap gesloten met Art Basel — de meest prestigieuze kunstbeurs voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld — met exposities in Basel, Hong Kong en Miami. Als een van de meest gerespecteerde producenten van luxehorloges ter wereld beheerst Audemars Piguet de kunst van de perfectie met baanbrekende innovatie.

ROYAL OAK

In 1972 – 97 jaar na zijn geboorte — durfde het Zwitserse merk het aan om het ondenkbare te doen. Als onderdeel van een eeuwige zoektocht naar de perfecte combinatie van artistieke excellentie en technische expertise, lanceerde Audemars Piguet een horloge dat een kleine golf veroorzaakte in de doorgaans stille wateren van de horlogewereld. Het merk verlegde de niet bepaald elegante grenzen van het gemiddelde sporthorloge om een meesterwerk te produceren op het toppunt van weelde en technisch vernuft.

De Royal Oak was zowel sportief als subliem. De stalen kast werd behandeld alsof hij van goud was gemaakt, met een wonderbaarlijke glans als resultaat. De lunette had een innovatieve, achthoekige vorm en het ‘tapisserie’ patroon van de wijzerplaat had een betoverend, lichtweerkaatsend effect. Met zijn gewaagde ontwerp en adembenemende vakmanschap wist de Royal Oak een plekje te bemachtigen in de eliteclub van tijdloze klassiekers.

Royal Oak van Audemars Piguet.
DE FILOSOFIE VAN LUXE
Het paviljoen van Audemars Piguet tijdens Art Basel in Basel.

Vanuit de Vallée de Joux, die bekendstaat als de bakermat van de verfijnde horlogefabricage, blijft het merk een gerespecteerde naam vanwege zijn innovatie en elegantie. Het inspireert de trouwe volgelingen van de Royal Oak nog steeds door regelmatig vernieuwde versies uit te brengen en produceert een beperkt aantal van 40.000 horloges per jaar om de exclusiviteit van de collecties te waarborgen.

“Ik geloof dat luxeproducten zijn uitgegroeid tot een soort filosofische uitvlucht van de hectische wereld van nu”, stelt Chadi Gruber, hoofd productontwikkeling bij Audemars Piguet. “Luxe betekent de tijd kunnen nemen in een wereld waarin alles te snel gaat. Wij creëren de suggestie van kalme perfectie.”

Luxe geeft niet alleen de indruk dat de tijd stilstaat — het kan ook een poëtische weerklank behelzen.

“De creativiteit van onze ontwerpen en bewegingen, en de nauwkeurige precisie en zeldzaamheid van onze materialen, bieden een escapade van de pure basisbehoeften”, verklaart Chadi. “Wij creëren objecten die je in staat stellen om een reis door je eigen innerlijk te maken, zoals kunst dat ook kan. Wij willen emoties oproepen en mensen ertoe aanzetten om op ontdekkingsreis te gaan buiten de puur materiële en technologische wereld. De ziel van een kunstenaar zit in zijn werk en volgens mij geldt dat ook voor onze horloges. Een gedeelte van de ziel van de ambachtsman die eraan gewerkt heeft, zit erin gevangen. Ik maak vaak de vergelijking tussen onze horloges en kunst omdat een horloge voor mij een schilderij is dat je om je pols draagt.”

ZWITSERSE WAARDEN

“Het thuisland van het merk, Zwitserland, is een synoniem geworden voor luxe, elegantie en precisie, dankzij zijn eeuwenoude cultuur van zaken serieus nemen, weigeren compromissen te doen aan kwaliteit en hard werk waarderen”, zegt Chadi.

Het ijverige karakter van de Zwitsers en het gure klimaat hebben ertoe bijgedragen om de toppositie in de horlogewereld te bereiken, omdat boeren tijdens de lange winters niet stil wilden zitten en hun neiging naar precisie konden botvieren op het maken van horloges. Tegenwoordig zet Audemars Piguet zijn traditie van tijdloze elegantie voort door zijn rijke geschiedenis in ere te houden met een visie op de toekomst. Hoe blijft het merk zijn tijd steeds vooruit? “Ik zou eerder zeggen dat we altijd precies op tijd zijn. We weten het gewoon eerder dan de rest”, verklaart Chadi.

Het oorspronkelijke hoofdkantoor van Audemars Piguet