TERUGBLIK: MARIO BOTTA
OP ART BASEL
IN MIAMI BEACH 2018

TERUGBLIK: MARIO BOTTA
OP ART BASEL IN MIAMI BEACH 2018

EEN ARTISTIEKE SAMENWERKING

Ter gelegenheid van de lancering van haar nieuwste innovatie uit de Platinum Rare Collectie, heeft La Prairie de beroemde Zwitserse architect Mario Botta de opdracht gegeven om een uniek Archisculptuur te creëren, geïnspireerd op de oorsprong van het leven, te zien in het La Prairie Paviljoen van de Collectors Lounge op Art Basel in Miami Beach, 2018.

DE INSPIRATIE

“Het leven begint in de meest beschermde, intieme ruimte, en ik wilde die ervaring laten herbeleven – de mogelijkheid bieden om na te denken over de oorsprong van het leven.” – Mario Botta

DE ARCHITECTUUR

De slanke verticale houten latten, gevormd tot organische, vrouwelijke rondingen, nodigen de toeschouwer uit om te ontdekken wat erachter schuilgaat. Een ingenieus ontworpen paneelscherm scheidt twee minimalistische krukken, elk geplaatst in een identieke gewelfde ruimte. De installatie, zowel sculptuur als structuur, combineert de Bauhaus-richtlijnen die zo nauw verbonden zijn met de ontwerpesthetiek van La Prairie.

DE ERVARING

Eenmaal binnen, wordt de toeschouwer de deelnemer en ervaart de tussenruimte als een afsluiting van de buitenwereld – een plek waar de tijd stilstaat. Een speciaal voor de installatie ontworpen soundscape omringt de deelnemer met een audiocompositie die de intimiteit van het interieur versterkt. Zittend op een van de krukken, bespioneren de deelnemers elkaar door het scherm. Daardoor delen de twee één enkele sensatie, al is het slechts vluchtig.

DE BRON VAN HET LEVEN

Met deze laatste Zwitserse artistieke samenwerking biedt de beroerende constructie van Mr. Botta een compleet unieke, ongebruikelijke, omhullende ervaring die de oorsprong van het leven benadrukt.

"Verjonging is voor mij de kunst van het herstellen van jeugdige kracht of uitstraling, maar zonder het contact met het heden en verleden te verliezen."

DE KUNSTENAAR

Mario Botta, geboren in 1943 te Mendrisio, werkte in het begin van zijn carrière samen met Le Corbusier en Louis Kahn. Zijn architecturale handtekening werd sterk beïnvloed door deze twee meesters en ontwikkelde zich tot het ontwerp van pure, imposante, geometrische vormen. Elk werk geeft een gevoel van waardigheid, waarmee hij het belang aantoont van architectuur als uitdrukkingsmiddel van het menselijk geheugen. Photo credit: Nicola Gnesi – Courtesy of Fondazione Henraux.

EEN INTRINSIEKE LINK MET KUNST

Met dit nieuwe project zet La Prairie haar reeks samenwerkingen met Zwitserse kunstenaars in 2018 voort. Tijdens Art Basel 2018 in Hong Kong vertoonde La Prairie een filminstallatie over de kracht van het licht, gecreëerd door Julian Charrière, als eerbetoon aan La Prairie's White Caviar Crème Extraordinaire. Tijdens Art Basel 2018 in Basel vertoonde La Prairie's samenwerking met Manon Wertenbroek een serie fotografische werken die het ontwerp, de wetenschap en de weelde van Skin Caviar Premier benadrukten.

EEN CREATIEVE VERBINTENIS

Ter ere van de voortdurende inzet van Mr. Botta voor het belang van het gezamenlijk ervaren van kunst, zal La Prairie een donatie doen aan de Fondazione Teatro dell'Architettura, een nieuw cultureel centrum ontworpen door Mr. Botta.