Kunst en architectuur

HET GOUDEN UUR

De schoonheid van het vluchtige moment vastgelegd

De ontwakende grootsheid van het ochtendgloren. De schitterende glorie van de avondschemering. Tweemaal per dag is de hemel doordrongen van gouden licht, dat alles wat het aanraakt een essentie van vorstelijke verwondering en tijdloze schoonheid geeft. De schaduwen lengen, de kleuren worden dieper en de weerspiegelingen op het water glinsteren met een indrukwekkende en luxueuze gloed. Het gouden uur, zoals deze tijdelijke periode van schemerige schoonheid wordt genoemd, spreekt van alle regelmatig voorkomende natuurverschijnselen misschien wel het meest tot de verbeelding en vormt al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars.

Als de warmte en pracht van het gouden uur valt, spreekt deze kunst van het licht tot onze culturele en innerlijke bewondering van goud in al zijn vormen, en stimuleert het onze aantrekkingskracht tot deze meest paradijselijke kleur van alle kleuren. Goud is kostbaar, een zeldzaam element dat een onmiskenbaar teken is van de schoonheid van de natuur en haar omgeving op ontelbare manieren kan verrijken.

De essentie van gouden licht

Zoals het gaat bij het onvoorspelbare gedrag van natuurverschijnselen, kan het gouden uur een paar minuten duren, maar zich ook meer dan een uur lang prachtig uitstrekken. Maar hoelang het ook duurt, deze periode van warm en vurig licht spreekt altijd tot de verbeelding en geeft een uniek gevoel van rust en kalmte. De gouden gloed wordt veroorzaakt door een proces van lichtverspreiding en lichtbreking, waarbij het blauwe licht van de zon door onze atmosfeer wordt verdeeld naarmate het zonlicht dichter bij de aarde komt. Deze verspreiding van blauw licht en het vertragende effect dat onze atmosferische omstandigheden creëren, resulteren in een warme, visueel dimensionale uitstraling, die de schoonheid van de natuurlijke wereld verdiept, de huid accentueert en alles wat wordt aangeraakt een gouden gloed geeft.

Het zal dan ook niemand verbazen dat de invloed van het gouden uur overal in de kunstgeschiedenis terug te vinden is, aangezien 's werelds grootste artistieke geesten al sinds mensenheugenis in de ban zijn van de impact en schoonheid van goud. De vroegste, en misschien wel meest visueel invloedrijke aanwezigheid van het gouden uur is te zien in de figuratieve schilderijen van de renaissancemeesters, met Caravaggio's dramatische portretten badend in het verfraaiende gouden licht, tegelijkertijd een natuurfenomeen en een uitdrukking van het metafysische. Ook de kunstenaars uit de Barok waren gefascineerd door de kracht van het gouden licht op menselijke onderwerpen, en Velazquez en Rembrandt maakten de goudkleurige portretkunst een kenmerkend aspect van hun typische schilderstijl.

Maar pas met de opkomst van het schilderen en plein air, en de luchtgezichten en landelijke afbeeldingen van de late 18e en 19e eeuw, kwam het gouden uur als landschapsmotief echt op de voorgrond. JMW Turner, met zijn ontzagwekkende en filmische taferelen van weidse horizonten, diepe valleien en stormachtige zeeën, begreep de schoonheid van gloeiend goud echt en legde het keer op keer vast op zijn gevierde naturalistische doeken. John Constable, een andere gewaardeerde Britse kunstenaar, schilderde idyllische Engelse landelijke taferelen, vaak benadrukt door de unieke uitstraling van het gouden uur, waarbij hij meesterlijk het effect van de lange schaduwen en de diepte van de kleuren die dit voorbijgaande moment als zijn essentie voortbrengt, tot uitdrukking bracht.

The morning after the storm, 1840-45, JMW Turner. National Museum of Wales. © 2021. Foto: Scala Florence/Heritage Images
Vluchtige momenten van schoonheid
Street Errands-serie door ©KangHee Kim.

Misschien is een deel van de eindeloze aantrekkingskracht van het gouden uur de tijdloze kwaliteit ervan, die onophoudelijk een diep emotionele respons oproept. Het gouden uur brengt de ongerepte glorie van goud binnen ieders bereik en vertaalt de warmte van puur zonlicht naar de emotionele warmte van een moment in de tijd, een verering van natuurlijke schoonheid en de impact daarvan op onze zintuigen. Het nevelige tegenlicht van het gouden uur verandert het alledaagse in iets dromerigs en nostalgisch, en geeft het alledaagse leven een dramatisch en theatraal gevoel, tegelijk verlevendigend en rustgevend, aards en subliem.

Geen wonder dus dat de vernieuwingen van de fotografie en de videokunst de creatieve mogelijkheden van het gouden uur tot wonderbaarlijke nieuwe hoogten van expressie en meesterschap hebben verheven, waardoor het inspirerende bereik ervan is vergroot en de impact ervan in de moderne tijd is doorgedrongen. De kwaliteiten van het gouden uur blijven een belangrijke aantrekkingskracht uitoefenen op hedendaagse kunstenaars en fotografen, misschien wel het meest in het bijzonder op Frans Lanting, wiens wildlife-fotografie gebruikmaakt van het schemerlicht om zijn werk een haast surrealistische en diep theatrale kwaliteit te geven. Bill Schwab, wiens werk de buitenaardse schoonheid van het gouden uur omvat, zij het vaak in zacht en nevelig zwart-wit, is een ander belangrijk voorbeeld van een kunstenaar met een scherp inzicht in hoe het licht van schemering en dageraad het alledaagse in het opmerkelijke verandert.

De majestueuze gloed van het gouden uur raakt en perfectioneert niet alleen natuurlijke landschappen, idyllische landelijke plekken, uitgestrekte valleien of met mist bezaaide meren. Er is een indrukwekkende reeks hedendaagse fotografen die dit natuurlijke fenomeen ook in stedelijke omgevingen vastleggen en het hoekige en kunstmatige tegenover de zachtheid van de avondzon plaatsen. Kang Hee Kim bereikt dit met een speels nostalgisch effect en herschept iconische stadsgezichten door ze badend in het gouden uur te presenteren, en Marilyn Mugots scifi-voorkeuren bereiken een opvallende oxymoron van retro-futurisme in een soortgelijke trant. Ondanks de verscheidenheid aan stijlen, technieken, visies en benaderingen in de kunstwereld om het gouden uur te vangen is er een oneindige aantrekkingskracht van deze meest fascinerende kleur van alle kleuren. Tijdloos, prachtig en eindeloos transformerend, de kostbaarheid van goud blijft dag in, dag uit bestaan.

HELDERHEID VAN BINNENUIT

Geïnspireerd door het vluchtige moment van het gouden uur in de kroon van de Zwitserse Alpen probeert La Prairie haar unieke uitstraling te reproduceren en door te geven aan de huid met de nieuwe Pure Gold Collection. La Prairie heeft een nieuw en exclusief Pure Gold Science Platform ontwikkeld, ontworpen om de huid direct te laten stralen en langdurig belangrijke voedende ingrediënten af te geven, om het verlies van het opnamevermogen van de huid te helpen compenseren. Het Pure Gold ritueel geeft de huid zowel een onmiddellijke glans als voordelen op lange termijn, met drie verschillende formules die ontworpen zijn om de elegantie van het gouden uur weer te geven. De huid krijgt onmiddellijk een gezonde, jeugdige uitstraling, alsof ze van binnenuit wordt verlicht.

Pure Gold Collection