SAVOIR-FAIRE

DE LEGENDE VAN DE DRIE ZONNEN

EEN UNIEKE PLEK IN ZWITSERLAND WAAR EEN SCHITTERING HET TOPPUNT VAN SCHOONHEID BEREIKT

Aan de zuidelijke oever aan de punt van het Zwitserse Meer van Genève liggen de zonovergoten wijngaarden van Lavaux. Een natuurlijke goudmijn, gezegend door de natuur en met de hand geperfectioneerd, hebben deze wijngaardterrassen in de loop van een millennium de status van legende bereikt. Hun geheim is een buitengewone synergie, een toevallige samenkomst van drie bronnen van energie en schittering, door de eeuwen heen versterkt door de bewoners. Deze synergie staat bekend als de drie zonnen van Lavaux, en het is hun samenspel dat een revitaliserende, energieke kracht creëert die wereldwijd uniek is.

DE DRIE ZONNEN VAN LAVAUX

De eerste van deze zonnen is degene die ons overziet, de zon zelf: de bron van alle energie. Deze stralende ster in het centrum van ons zonnestelsel is ook de bron van alle warmte en licht – al het leven – in Lavaux. Ongeacht de tijd van het jaar straalt de zon op de zuidelijke oevers van Lavaux een haast mediterrane gloed uit wanneer ze van oost naar west trekt. De bewoners van Vaud noemen deze zon ‘Jean Rosset’, verwijzend naar het beroemde gedicht “Hymne au soleil Vaudois” van de Zwitserse dichter Jean Villard-Gilles. De tweede van de 'trois soleils' is de weerkaatste zon op het Meer van Genève. Wanneer de zon op het spiegelende wateroppervlak van het meer schijnt, werpt zij haar stralen terug op de oever en straalt zij een warm, glinsterend licht uit over de wijngaarden dat het directe zonlicht versterkt en aanvult. Dit warme, gouden licht wordt vervolgens opgevangen en opgeslagen in de middeleeuwse stenen muren van de wijngaarden, waardoor de derde zon van Lavaux ontstaat. Deze derde zon is uniek, een nachtzon, waarin de geconcentreerde energie van de dag de hele nacht door de wijngaarden wordt verspreid.

VERFIJNDE SAVOIR-FAIRE DOOR DE EEUWEN HEEN

Deze synergetische energie heeft ertoe bijgedragen dat de wijngaardterrassen van Lavaux de ultieme onderscheiding ontvingen: de status van Unesco-werelderfgoed. Dit juweel, dat zich uitstrekt van Chateau de Chillon tot de rand van Lausanne, is slechts dertig kilometer lang en telt slechts vijftig terrasvormige wijngaarden, verspreid tussen charmante dorpjes en het meer zelf. Toch heeft Unesco Lavaux uitgeroepen tot locatie van uitzonderlijke universele waarde, niet vanwege zijn omvang, maar vanwege de manier waarop de synergetische interactie tussen de lokale bevolking en hun omgeving de lokale hulpbronnen heeft geoptimaliseerd. Het resultaat is een zeer bijzondere wijn, die al bijna duizend jaar bijdraagt aan de welvaart en culturele rijkdom van Lausanne.

Hoewel er bewijzen zijn dat hier al sinds de Romeinse tijd druiven voor wijn werden geteeld, werden de huidige terrassen in de 11e eeuw door monniken aangelegd. In die tijd beheersten de cisterciënzer- en benedictijnse kloosters het gebied en waren zij machtige centra voor handel, ontwikkeling en kennis. De oevers rijzen snel, en zonder de vooruitziende blik van de monniken die de talrijke ommuurde terrassen in de berghelling uithakten en aanlegden, zou de energie van de drie zonnen verloren zijn gegaan. Op zo'n steile helling kunnen immers geen machines worden gebruikt, waardoor veel van het werk in de wijngaarden met de hand moet worden gedaan. Dit voortdurende behoud van de terrassen, sinds de 11e eeuw het trotse werk van elke generatie, is wat ze zo'n unieke uitstraling geeft. Een synergetische vitaliteit, het resultaat van een perfect evenwicht tussen de mens, het land en de drie zonnen van Lavaux.

EEN STRALEND STREVEN

Geïnspireerd door de unieke synergie van de drie energiebronnen en de schittering van de aloude terrasvormige wijngaarden met uitzicht op het Meer van Genève in de Zwitserse regio Lavaux, heeft La Prairie een unieke creatie gecreëerd om de huid 's nachts te revitaliseren en te voeden. De nacht is voor de huid een moment van herstel en vernieuwing. Deze nachtelijke vernieuwingsprocessen vereisen grote hoeveelheden energie om optimaal te functioneren.

La Prairie ontwikkelde een formule om de energie in een minder vitale huid te stimuleren via een tweefasenaanpak. Eerst voorziet de formule van de nieuwe Pure Gold Radiance Nocturnal Balm de huid van een krachtige energierijke voedingsstof. Vervolgens versterkt het exclusieve Pure Gold Diffusion System van La Prairie, uniek voor de Pure Gold Collection, de omzetting van deze energierijke voedingsstof in energie door een energiesensor te activeren. Dit leidt tot optimaal gebruik van de energierijke voedingsstof door de cellen, om zo de nachtelijke vernieuwingsprocessen te stimuleren, die veel energie verbruiken. Nacht na nacht voelt de huid gevoed, gerevitaliseerd en verrijkt.