SAVOIR-FAIRE

Platina als het Toppunt van Luxe

Het ooit zo mysterieuze element, omarmd om haar uitstraling.

Het edelmetaal platina wordt over de hele wereld begeerd, niet alleen om haar schoonheid en uitstraling, maar ook om haar sterke en tastbare aard. Het zijn de meest zeldzame kwaliteiten die platina zeer gewild maken in de wereld van de juwelen en de decoratieve kunsten, maar ook in de industrie van geavanceerde mechanica en technologie.

Platina is ongelooflijk zeldzaam, vereerd om haar glans en weerstand tegen dofheid. Hoewel historici haar ongeëvenaarde glans hebben gevonden op artefacten in Egypte en rituele voorwerpen van de Inca's, werden haar opmerkelijke kenmerken pas in de 18e eeuw volledig begrepen. In de afgelopen tweehonderd jaar is haar opkomst echter gestegen tot de hoogste niveaus van technische bekwaamheid en hebben hoogwaardige rijkdommen platina naar het toppunt van luxe verheven.

HET KOSTBAARSTE METAAL

De legende van platina begint duizenden jaren geleden, in het oude Egypte. Daar ontdekten archeologen de allereerste toepassingen van het zeldzame metaal in gedetailleerde juwelen en versierde rituele voorwerpen, met name de versierde Kist van Thebe. Het fijne metaal kan ook worden herleid naar Zuid-Amerika, waar oude beschavingen zoals de Inca's het betoverende metaal gebruikten in ceremoniële versierselen en als kostbare geschenken aan ambachtslieden en handwerklieden.

En eeuwen later, in Zuid-Amerika, deed het metaal dat in de sterren ontstond en dat eerder bestond dan de Aarde zelf, haar intrede in de moderne tijd. De Spaanse veroveraars ontdekten platina in de 16e eeuw op het continent, in de overtuiging dat het vergelijkbaar was met zilver, en zij zagen haar superieure essentie.

Pas in 1751 werd platina als opzichzelfstaand element geclassificeerd, toen de eigenaardige samenstelling en verheven kwaliteiten eindelijk door de grootste geleerden van die tijd werden doorgrond. Na uitgebreide experimenten en wetenschappelijke doorbraken werden de begeerlijke eigenschappen van het edelmetaal, zoals duurzaamheid, kneedbaarheid, weerstand en misschien wel het belangrijkste, schoonheid, gerealiseerd.

Veel schaarser dan goud en zilver, en uitzonderlijk flexibeler en buigzamer, sierde platina in de 18de eeuw een groot aantal voorwerpen, van wetenschappelijke laboratoriumapparatuur tot de knopen, kettingen, het bestek en verfijnde voorwerpen aan het hof van Lodewijk XVI. En zo, van Opper-Egypte tot het laatste koninkrijk van Frankrijk, werd de waardige status van platina gekristalliseerd in het moderne ethos.

EEN VERFIJND ELEMENT

Vandaag de dag, wanneer men refereert naar de haute joaillerie, denkt men zeker aan platina. Maar pas in 1890 verscheen het moderne gebruik van het edelmetaal in juwelen die speciaal voor koning Edward VII van Engeland waren gemaakt.

Al snel verscheen platina steeds meer in waardevolle bezittingen en persoonlijke decoraties, dankzij de helderheid, het niet verweren, en het flexibele karakter in delicate vervaardiging met de hand. De aanwezigheid in art deco-juwelen, het vergulde architecturale ontwerp en het glinsterende opengewerkte filigraan bepalen dat het zeldzame element synoniem staat voor extravagantie. Doordat het niet verkleurt, vult het de uitstraling van kostbare edelstenen perfect aan — in het bijzonder een van 's werelds bekendste stenen, de Hopediamant.

Vervolgens werd platina ook buiten de wereld van de decoratie gewaardeerd, doordat het als zeer nuttig werd gezien wanneer gebruikt in mechanische en technische instrumenten. Dankzij de aangetoonde duurzaamheid wordt het metaal al snel toegepast in de verfijnde horlogerie, gebruikt om nauwkeurige mechanismen, ingewikkelde bewegingen en uurwerken te creëren die ongetwijfeld de tand des tijds doorstaan, zowel in ontwerp als precisie. En dat duurzame vermogen maakte mogelijk dat platina zich meer recentelijk leent voor de auto-, therapeutische en technologische industrie.

De vitaliteit van platina laat het edelmetaal schitteren, terwijl het haar doel en diegene die het aanraakt verheft — van verfijnd voorwerp tot kostbare juwelen, en van mechanische precisie tot geavanceerde technologie. Vanaf de mystieke oorsprong van platina in ons melkwegstelsel, talloze eonen geleden, tot nu, straalt het voor eeuwig en vormt het een tijdloos symbool van integriteit, zuiverheid en schoonheid.

DE PLATINA WETENSCHAP VAN LA PRAIRIE

Geïntrigeerd door de unieke eigenschappen van platina, ontwikkelden de wetenschappers van La Prairie het kenmerkende Platinum Complex, waarbij een collageenversterkende peptide aan platina wordt gekoppeld, en meer recentelijk het Platinum Multi-Peptide, waarbij drie verschillende peptiden met complementaire werking aan sferische platina deeltjes worden gekoppeld. Deze drie peptiden zijn ontworpen om te fungeren als signalen om huidverjongende cellulaire activiteiten op gang te brengen en zo belangrijke huidverjongende processen in de verschillende huidlagen te ondersteunen.

Het Platinum Complet en het Platinum Multi-Peptide, in combinatie met het Exclusieve Cellular Complex van La Prairie, zijn de fundamenten van haar Wetenschap van Haute-Rejuvenation, belichaamd in de Platinum Rare Collection. In 2021 onthult La Prairie haar nieuwste wetenschappelijke doorbraak - Platinum Rare Haute-Rejuvenation Protocol, een intensieve behandeling die de huid zichtbaar laat ontwaken en helpt de afname en afbraak die met het ouder worden gepaard gaan te compenseren. Met het Platinum Rare Haute-Rejuvenation Protocol bereikt de wetenschap van de Haute-Rejuvenation haar hoogtepunt.

Andere editorials