FOTOGRAFISCHE EXPOSITIE: EYES IN FOCUS

ART BASEL IN BASEL 2019

Scrol verder voor meer

HET KUNSTWERK

DANIELA DROZ

DANIELA DROZ

NAMSA LEUBA

NAMSA LEUBA

SENTA SIMOND

SENTA SIMOND

Résonance I

In haar serie 'Résonance', gepresenteerd op Art Basel 2019, gebruikt Daniela Droz de notie van schaduw als een teken van het verstrijken van de tijd. De vele lagen van het beeld worden gecreëerd door licht te projecteren op een structuur, bestaande uit ruiten en spiegels, die vervolgens wordt gefotografeerd. Net zoals haar werken voor La Prairie op echte spiegels zijn gemonteerd, spiegelen de werken van Daniela Droz de toeschouwer terwijl hij naar haar beelden staart.

Lees meer

Résonance II

'Résonance II' schittert in felblauw en – net als haar andere werken in deze serie – behandelt de relatie tussen de privéruimte van de toeschouwer, wanneer hij of zij naar het werk kijkt, en de buitenruimte, dat wordt gedeeld met andere mensen in de ruimte. Beide werelden vinden elkaar terug in de abstracte figuraties van Daniela's beeldtaal.

Lees meer

Résonance III

Het derde werk van Daniela Droz heeft dezelfde benadering als al haar andere foto’s. Ze worden namelijk allemaal gedreven door het verlangen om sporen van schoonheid en perfectie te vinden. In 'Résonance III' worden de heldere en donkere delen vormgegeven door de heldere lijnen die harmonie en evenwicht brengen in het werk.

Lees meer
Résonance I
Résonance II
Résonance III

Nanihi I

De reeks werken van Namsa Leuba die ze bedacht voor La Prairie, gaan in op het begrip tijd – en dit beeld vormt daarop geen uitzondering. Het afgebeelde meisje bedekt haar ogen in de hoop te ontsnappen aan het verstrijken van de tijd. Haar pose is een verwijzing naar klassieke schilderijen uit het verleden, maar het is uitgevoerd met hedendaagse middelen. Het beeld wordt omlijst door grafische elementen en kleurelementen die de opgewekte emoties op een abstracte manier versterken.

Lees meer

Hitiata

Dit werk vertegenwoordigt het heden. De tijd staat stil terwijl de toeschouwer wordt geconfronteerd met de directe blik van de vrouw.

Lees meer

Nanihi II

De herinnering aan het verleden is vervaagd en wazig. Dit beeld herinnert de toeschouwer aan het verstrijken van de tijd en uitdagingen om echt in het nu te leven.

Lees meer
Nanihi I
Hitiata
Nanihi II

Lucia

Voor haar serie fotografeerde Senta Simond een aantal close-upportretten van jonge vrouwen. Haar onderwerpen zijn geen professionele modellen, maar vrouwen uit haar omgeving – authentiek, natuurlijk, onaangetast. De beelden laten de toeschouwer zich volledig onderdompelen in de schoonheid van de blik van het onderwerp, terwijl het oog over het portret beweegt, als over een schilderij.

In deze foto wordt het gezicht van Lucia, van de zijkant gezien, verlicht door licht terwijl ze langs de fotograaf heen kijkt. Ze toont zichzelf aan de blik van de fotograaf, maar is toch afwezig en ondoorgrondelijk.

Lees meer

Laura

In de werken die Senta Simond voor La Prairie creëerde, dient de blik als een structureel element en als instrument om een verscheidenheid aan emoties te tonen. Dit beeld toont een jonge vrouw met een neerwaartse blik die erin slaagt om direct contact met de toeschouwer te vermijden, waardoor een sterke innerlijke aanwezigheid aanwezig blijft.

Lees meer

Emma

Emma kijkt langs de camera naar de linkerrand van het beeld. Net als bij de andere beelden in deze serie neemt haar gezicht het grootste deel van het beeld in beslag. Ook haar blik ontwijkt de toeschouwer in een daad van misleiding.

Lees meer

Lucia II

Het model houdt haar hoofd iets schuin opzij en kijkt naar de hoek linksonder van het beeld. De schaduw van haar ogen, wimpers en neus geeft het werk een grafisch dynamische structuur. De presentatie van zichzelf aan de fotograaf gaat gepaard met het totaal negeren van de toeschouwer. De jonge vrouwen in het werk van Senta Simond – hoewel altijd volkomen hedendaags – bevinden zich in romantische houdingen die doen denken aan uiterst gestileerde portretten uit het Hollywood-tijdperk van de vorige eeuw. In tegenstelling tot de Hollywood-diva's hebben zij wel altijd de touwtjes in handen.

Lees meer

Lisa

Lisa lijkt geschrokken van de camera. Met haar ogen wijd opengesperd en de lippen uit elkaar kijkt ze de toeschouwer aan met totale openheid. Er is een directe en rauwe verbinding tussen het model en de toeschouwer die dit beeld domineert en een combinatie van kwetsbaarheid en kracht onthult.

Lees meer
Lucia
Laura
Emma
Lucia II
Lisa

DE ANDERE KUNSTINITIATIEVEN

LA PRAIRIE X ECAL
Ondersteunen van jonge talenten
Ontdek
Sleep en selecteer de editie